VM-løpere gleder seg til NM-uka

27/01/2011

Det er litt over sju måneder til o-løpere skal samle seg på golfbanen ved Ask i Gjerdrum og på Rustad gård. Foreløpig er det så lenge til, at det bare er noen ytterst få arrangører som kjenner spenningen i kroppen, men noen løpere har så smått begynt forberedelsene til mesterskapsuken.

Vi har fått stille noen spørsmål via den elektroniske posten til Audun Hultgreen Weltzien og Carl Waaler Kaas, som tok VM-medaljer i Granåsen sist sommer.

Kunnskap om terrenget

Carl W Kaas i VM i Granåsen

Carl i VM 2010. Fotograf: Søren Andersson

Når var sist dere løp orientering i Raumarland, og har dere løpt konkurranser her?

Både Audun og Carl var på O-gallaen i høst og løp o-tekniske økter i tilknytning til festlighetene. De var fornøyd med øktene og mente terrenget som da ble brukt var krevende.

Når det gjaldt siste o-løp i området var svarene litt forskjellig.

Audun husker godt O-festivalen på Trandum, som også var VM-uttak det året. Da vant Audun sprinten. Audun har også minner om et o-løp i Eidsvoll for 10-12 år siden der sikten var vekslende og det ble en del bomming.

Men Carl svarer ”hmm, nei, det må være lenge siden.” Så da måtte vi jo sjekke opp, var ikke Carl med på VM-uttaksløpet ved Trandum i 06? Hmm, jo da, men det har nok gått i glemmeboken. Enten var han syk, skadet eller tok det som rolig trening. På det samme sprintløpet ble Carl nr 41, og det står ikke i stil med resten av merittlisten hans.

Så litt mer om terrenget. Hvordan vil dere beskrive terrenget?

Audun mener terrenget virker overraskende lettløpt og fint, men likevel krevende. Han skyter inn: Mer krevende og variert enn for eksempel det typiske Østfold-terrenget.

Carl beskriver det også som krevende. Dessuten fysisk ganske tøft. ”Et realt skogsterreng. Tror det passer meg bra.” og avslutter med smiletegn 😉

Tips til gode forberedelser

Audun H Weltzien i VM i Granåsen.

Audun i VM 2010. Fotograf: Søren Andersson

Hvordan vil dere forberede dere til NM-uka? Er det spesielle o-teknikker/momenter dere tror vil være mer avgjørende enn andre?

Det gjelder å lære seg å se hvilke traseer som er raskest. Carl tror det i partier kan skille en del på små og større veivalg. Ellers er det viktig å kunne løpe på retning, spesielt inn i poster i diffuse områder.

Carl kommer til å trene en del i relevant terreng for å venne seg til denne typen o-teknikk. Det er alltid den beste måten å forberede seg til konkurranser, mener han.

Audun vil løpe lange halvharde økter i norsk terreng. Økter med ordentlig nordisk kurveorientering med både god og dårlig sikt.

Bækkelaget og Tyrving har ikke så lang vei og kan trene i naboterreng om de vil, men dere har jo lang fartstid i Trøndelag (Audun bor der nå. Carl har bodd der i 7 år.). Har dere noen tips til hvor trønderne kan finne ”Gjerdrumsterreng”?

Det finnes mange fine terreng i områdene Ekne-Åsen-Levanger som har relevans for Østlandsterreng generelt.

Så der har dere noen tips, dere som vil prestere i NM-løypene i september i år. Det vil bli lagt ut to treningspakker i relevant terreng på Romerike. Disse vil være bestillingsklare til våren. I mellomtiden kan dere hygge dere med gamle kart fra løpsterrenget. Kartene bestiller dere her: http://o-nm2011.raumar.net/l%c3%b8psinformasjon/kart/

Arrangørhjelp

Men…, det er jo ikke bare løpere som skal prestere i september. Vi går litt tilbake til de arrangørene som kanskje er litt nervøse. Audun og Carl. Har dere noen tips til arrangøren av NM?

Fokuser på å lage gode og varierte løyper med vinnertider som ikke overstiger stipuleringene. En NM-uke er tøff og en langdistanse på over 90 min suger mye krefter.
Lag spennende mellomdistanse- og stafettløyper for løperne!

Så da har løypeleggerne fått en utfordring.

«Jeg gleder meg til krevende og spennende konkurranser i realt skogsterreng. Tror det blir meget bra arrangement der løperne blir satt i fokus!»
Carl Waaler Kaas

«Jeg gleder meg til den gode tradisjonsrike NM-stemningen, god oppslutning fra hele o-Norge og en arrangør som viser fram det beste av Raumar.»
Audun Hultgreen Weltzien

Vi takker for gode svar fra Audun og Carl.

SamarbeidspartnereSøk